Подпомага читалищата в България

Европа Директно–“Читалища”

Фондация за развитие „Читалища” изпълни 4 годишен проект Европейски информационен център Европа Директно „Читалища”, подкрепен от Европейската комисия. 2009-2012

 

edlogo1Центърът ЕВРОПА ДИРЕКТНО – ЧИТАЛИЩА се съфинансира от Европейската комисия и се реализира от Фондация за развитие ”Читалища”, в партньорство с Областната администрация – София област, читалищата: „Христо Ботев”- Ботевград, ”Слънце” – Ихтиман,  „Възраждане”- София,  „Съзнание”- Сливница,  „Прогрес”- Костенец, ”Христо Смирненски”- Златица” и др. с помощта на общините, читалищата и медиите от Софийска област.

     На 19 март 2009 година на Бул ”Евлоги Георгиев” 123 в София, беше открит  Европейския информационен център „Европа Директно – Читалища”.

     На тържеството присъстваха : Еврокомисар Меглена Кунева, Ингрид Шикова – съветник и Мария Герганова – директор на информационния център към Представителството на Европейската комисия в България, зам.областния управител на София област – Мартин Шишков, кмета на Костенец Иво Тодоров, представители на общини от Софийска област, регионални медии, читалищата – партньори на проекта,  граждани.

        Към  присъстващите се обърна г-н Мартин Шишков и изрази съпричастност  на областната управа към дейността на центъра.  Той подчерта необходимостта от  информация за Евросъюза, осигурявана ритмично и в достъпен вид на гражданите от областта чрез бъдеща съвместна дейност и  ефективна работна връзка.

       Антоанета Гинина, председател на фондация за развитие „Читалища” и ръководител на проекта, представи накратко  мястото, целите и  задачите на центъра Европа Директно – Читалища, като подчерта значението на  активното партньорство с гражданите, институциите, медиите. Изтъкна ролята на читалищата, които  със своя опит  на местни  културни, информационни и образователни средища,  могат да поддържат информационни точки на центъра в общините на областта.  Благодари за подкрепата и създаващите се вече активни контакти  с читалищата в Ботевград, Ихтиман, Сливница, Златица, Костенец, Горна Малина, Правец.

         Г-жа Меглена Кунева откри центъра, пожела успех и много посетители за да има устойчивост неговото развитие.

         Талантливи деца  от читалището в Златица повдигнаха още в началото настроението с изпълнение на Одата на радостта. Тържеството завърши с малък поздравителен концерт, изпълнен от децата,  дошли заедно с читалищата партньори от областта.

    Основните дейности на центъра са ориентирани към гражданите на Софийска област и са свързани с разпространение на информация, предоставяне на литература и документи, организиране на публични събития и осъществяване на връзка с лица и институции, свързани с дейността на Евросъюза и осигуряват:

  • Получаване на безплатно  информация, съвети, консултации и отговор на въпроси, относно институциите, законодателството, политиките, програмите и възможностите за финансиране на Европейския съюз;
  • Приемна за посетители в центъра;
  • Разпространение на актуална информация по електронна поща, чрез интернет-сайт, електронен бюлетин, публикации и документация, разпространявани чрез мрежата на читалищата;
  • Организиране на събития с публичен характер
  • Обратна информация до институциите на ЕС под формата на въпроси, мнения или предложения, подавана директно в центъра, или чрез читалищата по електронна поща, телефон или он-лайн формуляр, поместен на сайта на центъра;
  • Осигуряване на връзка с европейските институции за подобряване разпространението на информация, чрез организиране на събития, разпространение на информация и документация, с акцент върху комуникационните приоритети на Комисията, съобразени с местните нужди на гражданите и институциите от Софийска област;
  • Популяризиране на европейската информационна мрежа ЕВРОПА ДИРЕКТНО  чрез реклама и организиране на информационни събития за конкретни целеви групи:  граждани, НПО, бизнес, деца, младежи и др.

               Разширеният екип  на проекта се състои от професионалисти, с богат опит, подходяща квалификация и съвременен подход към осигуряването на равен достъп до информация и развитието на читалищата като активни инфопосредници на местно ниво.

  КОНТАКТИ:

 На безплатния телефон:

00800 /6 7 8 9 10 11

Всеки гражданин на Европа

може да зададе своя въпрос

или да получи повече информация

На адрес: www.ec.europa.eu/europedirect/

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *