Подпомага читалищата в България

BEADED jEUwelry. Ръководство.

Излезе като продукт към проекта „Ръководство за европейски накити от мъниста“.  Ръководството е резултат от екипната работа на международна група етнолози, майстори на мънистени накити, модни дизайнери, ръководители на проекта и участници в обучителните курсове.

Проектът BEADED jEUwelry е опит да бъдат събрани в едно уменията и познанията за изработването на традиционни мънистени накити в страните на организациите-партньори – Хърватия, Унгария, Румъния, България и Чехия.

Проектът е реализиран в рамките на програмата на Европейската комисия за учене през целия живот (Lifelong Learning Program of the European Commission, Leonardo da Vinci–Learning partnership) и е посветен на професионалното обучение, с обща продължителност 24 месеца (август 2013 – юли 2015).

Сред целите на проекта е да бъде проучена традицията и културата на правенето на мънистени накити, както и на производството на стъклени мъниста в партньорските държави; да бъде опознат символиката на цветовете и десените; да бъдат открити приликите и разликите в орнаментите и употребата.

По време на шестте международни срещи и проведените пилотни курсове във всяка една от страните-участнички работихме и развихме обща методология на обучението по традиционни мънистени накити. Създадохме модули, които са специфични за всяка страна, както и използвахме информационни технологии при разчертаването на графични схеми за моделите.

Друг важен акцент на проекта бе разработването на квалификационна система за уменията, необходими за изработването на традиционни накити от мъниста, с което положихме основи за създаването на нова професия „майстор на традиционни накити от мъниста”

Посредством похватите в съвременния дизайн, чрез проектът се опитахме да поощрим пресъздаването на тези накити в съвременни форми, които да бъдат привлекателни за пазара и да се предлагат в съответните галерии, магазини или в интернет пространството.

По време на проекта, чрез пътуващата изложба, представена във всяка една от страните-участнички, и заключителното модно ревю под наслов „Традиция и модерност в накитите от мъниста”, показахме богатото наследство от автентични мънистени модели, както и разнообразието в производството на мъниста. Така пролича и огромният потенциал за съвременна употреба и позициониране на тези накити на пазара.

По време на поредицата от по 5 пилотни курса, проведени през 2014 и 2015 в Народния университет „Дубрава” (Хърватия), Културен център „ТЕМИ” (Унгария), Фондация
„Артера” (Румъния), Фондация за развитие на читалищата (България) и организацията „Ходина Ха” (Чехия) обучителите и обучаемите изпробваха и подобриха отделните модули, които са съставна част на методологията за предложената в рамките на проекта обучителна програма по традиционни мънистени накити

Представителите на магазина за занаяти и изкуства “Кокула” (Хърватия), като партньор по проекта, установиха успешните практики в предлагането на съвременни варианти на традиционните мънистени накити на пазара.
С помощта на настоящото Ръководство бихме искали да споделим богатото наследство на европейските мънистени накити, като посочим начин за неговото популяризиране и съвременна употреба. .

 

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *