Подпомага читалищата в България

Beaded jEUwelry

21logo3

 

 

 

 

 

ПРОЕКТ „ЕВРОПЕЙСКА  МЪНИСТЕНА БИЖУТЕРИЯ – ОТ ТРАДИЦИОННИТЕ КОСТЮМИ ДО ПАЗАРА”

/ EU jewelry from beads – from traditional costume to the market/ BEADED jEUwelry/

Програма „Учене през целия живот”  – Секторна програма „Леонардо да Винчи” – Партньорства

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAШест партньорски организации от пет страни на Югоизточна Европа – България, Румъния, Унгария, Хърватска (координиращ проекта партньор) и Чехия  участват в Проект “BEADED jEUwelry” /мънистени ЕС бижута/

Проектът е с продължителност две години  от 01.08.2013 до 31.07.2015г.

Целта е чрез споделянето на традиции, европейски опит и добри практики в обучението по изработване на фолклорни накити от мъниста да се разшири връзката между занаятчийско производство, културно наследство и икономически растеж.

В рамките на проекта  се провеждат пет интернационални срещи – организирани във всяка от страните участнички и  включват курсове по мънистобродиране, семинари, конференции, проект-мениджърски срещи. Срещите са със значителен потенциал както за взаимно опознаване на традиционните културни практики, за обогатяване на опита, свързан с тяхното запазване и популяризиране, така и за създаване на нови партньорства и проекти.

Проектът включва  и разработване на  методология за професионално образование по фолклорни мънистени накити, като се използва ИТ технология (теория, практика, ръководство с модели и схеми с ИТ дизайнерска програма). Общата методология (с национално специфични модули) ще бъде изпробвана и подобрена в шестте национални срещи и местни пилотни обучения във всяка партнираща страна.

Пътуваща изложба от фолклорни мънистени накити с образци от всички страни – участници, финално модно шоу “Традицията среща съвремието в мънистени накити”- Загреб 2015 и уеб порталът с е-магазин, представляват третата важна задача на този проект.

 По време на проекта всяка от страните участници привлича със съветническа и консултантска роля местни – т.н. тихи партньори, които могат да бъдат организации, регионални власти, музеи, други институти. Според изискванията на проекта, те ще участват, но не са включени във финансирането.bg9

Информация за проекта

на партньорската уеб- страница    www.beaded-jewelry.eu

и на            www.chitalishte.bg

Проектът се осъществява в България от Фондация за развитие „Читалища” с финансовата подкрепа на Програма Леонардо Партньорства на Европейската комисия. 
Информацията и мненията, публикувани в тази интернет страница не отразяват задължително официалните становища на Европейската комисия и Комисията не е отговорна за което и да е възможно тяхно използване.

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *