Подпомага читалищата в България

Среща Хърватска

5Първата среща по проект  “BEADED jEUwelry” (мънистени накити в ЕС) се проведе в Загреб от 21 до 26 януари.

Представители на организациите от пет европейски страни се събраха в Дубравския народен университет, координатор на проекта, който беше и домакин на информационното събитие. Фондация за развитие „Читалища”, като участник в проекта беше представена от председателя – Антоанета Гинина, координатора на І част от  проекта Зоя Борисова, финансовия мениджър Антоанета Антова, експерта Албена Чобанова, читалищните секретари на ч-ще „Прогрес”- гр. Костенец, Детелина Василева и на ч-ще „Съзнание” гр. Сливница, Йоланда Младенова.

Тържественото откриване на срещата беше уважено от Българският посланник в Хърватия – г-жа Таня Димитрова, от представители на Посолството на   Румъния,  на Министерството на образованието, Етнографския музей и други културни институции от Загреб, на пресата.  Срещата беше открита от директора на  Културния център г-н Ивица Рибич. Г-жа Димитрова поздрави участниците в съвместния проект. Представителят на Румънското посолство, също изрази подкрепата си към проекта и партньорството. Кметовете на община Костенец и на община Сливница, чрез участниците в срещата Йоланда Младенова и Детелина Василева, предадоха своето «На добър час!», заедно с информационни материали и малки сувенири от двете общини.

На откриването на пътуващата изложба в рамките на събитието – Хърватска, България, Унгария и Румъния представиха традиционни огърлици и гривни, а Чехия показа съвременни материали и интерпретации. Публиката прояви жив интерес към българския щанд. Придружена от журналистката Диана Глазнова, редактор на излизащото в Хърватия списание «Родна реч», представители на Националната общност на българите в Хърватия и Дружеството за хърватско-българско приятелство, г-жа Димитрова се срещна с българските участници и получи тяхното уверение, за обмен  на актуална информация и за участието на българските читалища в партньорски  инициативи

В съответствие с изпълнение на програмата на първата партньорска среща бяха представени, организациите, които участват в проекта, системата за професионално образование и Националната квалификационна рамка в Хърватска. В обучението бяха застъпени техники за изработване на «кралуш»и др. традиционни огърлици в практически занятия и в музея на гр. Самобор. Посещението на националния Етнографския музей ни докосна до богатството на традиционния хърватски костюм и аксесоари, обогати представите ни за балканските културни традиции.

hrv17hrv1hrv2hrv3hrv4hrv5hrv6hrv10hrv11hrv12OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Проектът се осъществява в България от Фондация за развитие „Читалища” с финансовата подкрепа на Програма Леонардо Партньорства на Европейската комисия. 
Информацията и мненията, публикувани в тази интернет страница не отразяват задължително официалните становища на Европейската комисия и Комисията не е отговорна за което и да е възможно тяхно използване.

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *