Подпомага читалищата в България

Среща България


4st sofia_poster2Фондация за развитие „Читалища” беше домакин на ІV – та международна среща, която се проведе В  София от 20 до 26 октомври
.

Участваха 25 представители на шест  организации от Хърватска, Унгария, Чехия, Румъния и България. Характерният акцент на българското участие – читалищата- трябваше  и намери убедителен отговор на въпроса защо читалището като институция е част от европейското културно наследство, припознато на международно ниво като едно сравнително предимство за България и защо нашият общ европейски проект, свързан с традиционна практика, може с помощта на читалищата да доведе до практически ползи и нови партньорства.Настаняването на гостите в центъра на града, удобната комуникация, условията за работа и наситената с интересни събития програма, с впечатляващо гостите представяне на основните културни и  исторически забележителности на града, бяха високо оценена от участниците.
Обучението в традиционни мънистени български практики, беше проведено от нашите експерти Албена Чобанова, Йорданка Цветкова, Срджан Кръстевски и Милена Колева.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Конференцията на тема „Българският фолклор и традиции”- партньорство на местно ниво” беше проведена в Дома на Европа в България.

Презентацията на Антоанета Гинина „Читалищата като центрове за образование през целия живот и място за съхранение и популяризиране на традиционната култура”  представи  читалищата, с разностранните им възможности, роля и влияние не само като характерни за страната ни местни културни и образователни центрове, но и като участници в съхранението и популяризирането на българската традиция и нематериалното културно наследство.

Другата презентация „Българската традиция в мънистените накити, характерни видове и етнографски особености”, на Милена Колева –Звънчарова, етнолог, координатор на Втория етап на  проекта, беше един интересен  и богато илюстриран с документален материал поглед към тези традиционни умения в страната и региона.

Тук в Дома на Европа беше открита от координатора на проекта, Дуня Вуковиц и Пътуваща изложба” Традиционната бижутерия от мъниста в ЕС” – колекция с около 50 традиционни образци на мънистени накити  от  партньорските  страни. Изложбата  беше представена и в ч-ще „Прогрес” град Костенец и ч-ще „Съзнание” в гр. Сливница.

 На 24 октомври участниците имаха учебно посещение в Боянската църква и  Националния исторически музей. Освен обзорна беседа за запознаване с част от богатствата на музея, за гостите  специален интерес представляваха и българските  културни практики в облеклото и бижутата, като се акцентира върху използването на мънистата. В „учебната стая” на НИМ, г-жа Вера Керелезова –етнограф, успя да заинтригува участниците с интересната си презентация за българския опит и конкретни примери с експонати на музея.

Всяка от тези международни среща се превръща във важен  етап от осъществяването на проекта и в стимул за по-добра организация и  нови идеи при неговата реализация.

     

Проектът се осъществява в България от Фондация за развитие „Читалища” с финансовата подкрепа на Програма Леонардо Партньорства на Европейската комисия. 
Информацията и мненията, публикувани в тази интернет страница не отразяват задължително официалните становища на Европейската комисия и Комисията не е отговорна за което и да е възможно тяхно използване.

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *