Подпомага читалищата в България

Среща Унгария

emblemaВтората работна среща на участниците  в проект “BEADED jEUwelry” (мънистени накити в ЕС) се проведе  в Унгария от 24 до 29 март.

20 участници от 5 европейски страни пристигнаха в  град Секзард, на 150 км. от Будапеща.  Сред тях бяха и петте  участнички от България – от  разширения експертен екип на Фондация за развитие „Читалища”- Йорданка Цветкова, Добрияна Котларова, Светлана Колева, Антоанета Гинина.В програмата на срещата се акцентира върху представянето на традиционните унгарски бижута от мъниста и усвояването на уменията, свързани с тях. В добре подготвените презентации на организаторите, бяха развити и темите за  народните занаяти с присъствието им в системата на професионалното образование в Унгария, както и механизма,  създаден за оценяване на занаятчийски изделия. Тази стройна система предизвиква размисли за хармонизиране на усилията в тази посока и в нашата страна.С интерес  от местната общност беше посрещната международната изложба с  традиционни мънистени накити, която се подрежда във всяка страна, домакин на срещата. Откриването и в Дома на културата в Секзард се превърна в празнично  културно събитие за жителите на града.Специалната демонстрация на традиционните многопластови шарени народни носии от областта Шаркьоз – за младо момиче, омъжена жена и възрастна жена беше един красив спомен от миналото. Съчетани с бижута от мъниста и съпроводени с разяснения за поводите, свързани с тяхното ползване, тези богато украсени облекла ни поднесоха изключително цветно разнообразие и майсторска изработка. Те засилиха и усещането за унгарска традиция, уважавана и търсена и до днес. Посещенията в Секзардския музей и селската къща в Деч обогатиха представите ни за местната традиция и също свидетелстваха за грижа и отговорност от страна на местните власти, на музейните специалисти и на неправителствените организации, които работят в синхрон и взаимопомощ за да се запази това уникално наследство.
В Будапеща  според програмата посетихме Етнографския музей и споделихме  въздействието на богатата колекция от мънистена бижутерия, която се пази там.
Проведената координаторската  среща и официалната вечеря с връчването на сертификати на участниците се утвърждават като важна част  на всяка от международните срещи.
Времето  на посещението в Будапеща съвпадна с  провеждането на Унгарски фестивал на народните танци и занаяти. Проявяващите интерес, между които и по-голямата част от българската група,  посетиха фестивала и останаха впечатлени от съхраненото и умело представено  разнообразие на народни танци и занаяти.

hun1hun2hun3hun4hun5hun6hun8hun9hun10hun11hun12hun13

Проектът се осъществява в България от Фондация за развитие „Читалища” с финансовата подкрепа на Програма Леонардо Партньорства на Европейската комисия. 
Информацията и мненията, публикувани в тази интернет страница не отразяват задължително официалните становища на Европейската комисия и Комисията не е отговорна за което и да е възможно тяхно използване.

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *