Подпомага читалищата в България

Среща Чехия

По проект Traditional EU Beaded Jewellery

09-14 03.2015

 

hodinah_logoБългарската група беше в състав : Милена Колева–Звънчарова, координатор на проекта, Детелина Василева – секретар на читалище „Прогрес” – гр. Костенец, Светла Кангалова – секретар на читалището в с. Горна Василица и Сърджан Кръстевски – дизайнер.  Срещата започна в Прага, с презентация на традиционни чешки накити, изнесена от специалист-етнограф и туристическа обиколка на стария град.

Регионът на Бохемия, гр. Десна край Яблонец привлече участниците в срещата  с  една от фабриките за производство на стъклени мъниста, част от голямата компания „Прециоза”. Фабриката е основана през 1914 от немската фамилия Ридъл, на по-късен етап реновирана. Посещението се проведе с участието  на г-н Петер Пуш, маркетинг директор на предприятието и включи обиколка на двете основни производствени халета, като в едно все още се използва традиционната технология за производство на стъкло, а в другото от стъклените заготовки се нарязват и обработват т.нар. seed beads (дребни кръгли мъниста), които са запазена марка на Чешката република.  Освен стъклени мъниста тук се произвежда и така нареченото технологично стъкло за различна употреба (в автомобилостроенето, химическата индустрия и др.) Фабриката няма свои магазини по света, но продава на едро (над 30 кг от вид) на дистрибутори от 65 страни. Музеят на стъклото и бижутерията в Яблонец, който впечатли участниците с богатата си експозиция показа и друга страна от своята работа – проучване на историята на семействата, заети с производството на стъкло в региона.

В Пелхримов работната програма се осъществи на територията на  организацията-домакин „Hodina Ha“ и включваше презентация на чешката национална квалификационна рамка и на софтуерната програма “Инскейп”, с помощта на която биха могли да се правят схеми за мънистени накити. Между участниците и ученици от местното професионално училище по текстил, мода и занаяти  имаше интересен обмен на идеи и знания , както и съвместни практически обучения.
ch15ch7ch8 ch9ch10 ch11ch12ch1ch2ch3ch4 (2)ch4ch5ch6ch13 ch14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проектът се осъществява в България от Фондация за развитие „Читалища” с финансовата подкрепа на Програма Леонардо Партньорства на Европейската комисия. 
Информацията и мненията, публикувани в тази интернет страница не отразяват задължително официалните становища на Европейската комисия и Комисията не е отговорна за което и да е възможно тяхно използване.

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *